MenuLevensmiddelenkrant

De garnalen van Aldi komen het best uit de test op versheid. 

Consumentenbond: garnalen in super niet vers

(UPDATE) DEN HAAG- De Hollandse garnalen van Albert Heijn, Jumbo en Lidl krijgen een dikke onvoldoende voor versheid in een onderzoek van de Consumentenbond. 

De Consumentenbond onderzocht de versheid, de hygiëne, de hoeveelheid conserveermiddel en het bewaaradvies van acht soorten Hollandse garnalen van Albert Heijn (twee soorten), Aldi, Dirk, Jumbo, Lidl en Plus (twee soorten).

Aldi
De garnalen van Aldi scoren het best wat betreft versheid (9,3) gevolgd door de garnalen van Plus die in Lauwersoog gepeld worden (6,9) en Dirk (6,8).

Bacteriën
De garnalen van Albert Heijn (AH Quality catch en AH Hollandse garnalen), Jumbo en Lidl krijgen een 2,8 voor versheid omdat ze op de vermelde uiterlijke houdbaarheidsdatum veel teveel bacteriën bevatten, zo meldt de consumentenbond. De Hollandse garnalen van Jumbo bevatten bovendien 7,5 gram benzoëzuur per 100 gram, terwijl wettelijk maar 6 gram is toegestaan. De Consumentenbond noemt de garnalen van Jumbo een afrader en heeft zijn bevindingen gemeld bij de toezichthouder NVWA en bij Jumbo. De hygiëne van alle onderzochten garnalen bleek wel in orde, er werden geen ziekmakende bacteriën aangetroffen. Jumbo geeft hierop de reactie: "Bij Jumbo hebben we de kwaliteit hoog in het vaandel staan. Wij herkennen deze uitkomst niet. Dit komt niet overeen met de regelmatige steekproeven die wij uitvoeren. Samen met de leverancier van de garnalen zoeken wij naar een verklaring voor deze overschrijding."
    

Houdbaarheidstermijn
De meeste Hollandse garnalen gaan na de vangst naar Marokko om daar met de hand gepeld te worden en komen daarna terug naar Nederland. Uit navraag van de Consumentenbond bij de supermarkten blijkt dat er doorgaans anderhalf tot twee maanden zit tussen de vangst van de garnalen en het aflopen van de houdbaarheidstermijn. Albert Heijn geeft aan dat dit soms kan oplopen tot vier maanden. Bij Aldi, die de meest verse garnaal verkoopt, zitten er 33 dagen tussen vangst en uiterste verkoopdatum. De Consumentenbond raadt consumenten aan om garnalen ruim voor de houdbaarheidsdatum te kopen en te eten.

Bron: Consumentenbond