MenuLevensmiddelenkrant

Conservensector pleit voor btw-verlaging

DEN HAAG- Producenten van vers verwerkte groenten in pot en blik hebben via een ingezonden brief aan het kabinet een oproep gedaan om hun categorie in BTW te verlagen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater wordt afgeschaft, waardoor deze producten goedkoper worden voor de consument. De fiscale maatregel is getroffen in het kader van het nationaal preventieakkoord op het thema ‘overgewicht’. De groenteconservensector heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op reductie van suiker en zout in hun producten. Hierdoor kan de sector producten aanbieden zonder suiker, die de consument kunnen helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag te behalen.

Financiële stimulans
Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie VIGEF: “Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen BTW-verhoging op groente en vinden juist een verlaging op zijn plaats. Onze producten kunnen een belangrijke rol vervullen in een gezond voedingspatroon: vers verwerkte groenten in pot, blik of uit de diepvries zijn seizoensproducten die op een gemakkelijke, gezonde en gevarieerde manier kunnen helpen om aan de 250 gram groente per dag te komen. Het kabinet kan hiervoor een extra financiële stimulans bieden, net als ze doen bij gezonde dranken.”

Bron: Levensmiddelenkrant