MenuLevensmiddelenkrant

Voedselveiligheid is goed op orde

LEIDSCHENDAM– Voedsel in Nederland is veilig. Dit blijkt uit het eerste rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) genaamd de Staat van voedselveiligheid. Het rapport laat zien hoe de voedselveiligheid in 2015 en 2016 wordt ervaren.

Het NVWA heeft alleen de voedselveiligheid in de laatste schakels van de voedselketen onderzocht. Dat zijn onder meer bedrijven die levensmiddelen importeren, produceren, transporteren, verkopen en serveren. Het consumentenvertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen is in 2018 gestegen ten opzichte van de jaren 2013 – 2015. 68 procent van de consumenten noemt voedingsmiddelen veilig, in 2015 was dat 61%.

Overtredingen
Uit het rapport komt naar voren dat er af en toe overtredingen zijn. Niet duidelijk wordt om wat voor type overtredingen het gaat. Daarnaast signaleert het NVWA nieuwe risico’s van de circulaire economie, bijvoorbeeld het gevaar dat afvalstoffen, zoals minerale oliën, in het voedsel terecht komen. Voedselveiligheid gaat altijd voor, maar dit strookt niet altijd met maatschappelijke wensen, zo blijkt uit het rapport.

Bron: Levensmiddelenkrant