MenuLevensmiddelenkrant

Flink meer omzet speciaalzaken in december 2015

DEN HAAG- De feestdagen zorgden vorig jaar bij de slijterijen voor een flinke toename in de verkoop van champagne en andere dranken. De decemberomzet was bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde omzet in de eerste elf maanden van 2015. Ook andere speciaalzaken boerden bovengemiddeld goed in de decembermaand.

Dat meldde het CBS zaterdag. Kerst en oud en nieuw zorgen traditioneel voor een hogere omzet van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen. Vorig jaar was de omzet in december binnen dit segment 50 procent hoger dan de gemiddelde maandomzet, wat neerkomt op ongeveer 210 miljoen euro meer. Over heel 2015 zetten de speciaalzaken ruim 5 miljard euro om.

Tabaksspeciaalzaken
De omzet van de tabaksspeciaalzaken was vorig jaar december zelfs 59 procent hoger. Naast rookartikelen verkopen veel tabakszaken in december veel loten en vuurwerk. Slagers en poeliers zetten 54 procent meer om dan gemiddeld.

Viswinkels
Bij viswinkels en groentewinkels groeide de omzet in december ook, maar minder hard dan bij de eerdergenoemde branches. Bij de viswinkels was de omzet 19 procent hoger dan gemiddeld en bij de groentewinkels 9 procent. Voor de groenteboer was december in 2015 overigens niet de maand met de hoogste omzet: in de maanden mei en juni lag die hoger, aldus het CBS.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops