MenuLevensmiddelenkrant

‘Effecten wit of bruin brood verschillen’

REHOVOT- Het verschilt per persoon welk soort brood, wit of bruin, het best gegeten kan worden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, gedaan aan het Weizmann Institute of Science, waarover Nu.nl woensdag publiceerde.

Voor het onderzoek werd bij twintig proefpersonen nagegaan hoe hun lichaam reageerde op zowel wit fabrieksbrood als ambachtelijk volkoren zuurdesem. Al snel ontdekten de onderzoekers dat de proefpersonen verschillend reageerden op het brood en dus besloten ze een algoritme te bedenken om te voorspellen hoe individuele personen kunnen reageren op een bepaald soort brood in hun eetpatroon.

Fabrieksbrood
De helft van de proefpersonen ging meer wit fabrieksbrood eten: 25 procent van hun dieet bestond daaruit, terwijl daarvoor 10 procent van hun dieet uit wit brood bestond. Daarnaast aten zij ook meer van het ambachtelijk volkoren brood.

Gezondheidseffecten
Er werden tijdens het onderzoek verschillende gezondheidseffecten geregistreerd, zoals een hoger cholesterol-, glucose- en vetgehalte in het lichaam. Ook werd er gekeken naar de hoe microbiotica in het lichaam waren samengesteld voor, na en tijdens het onderzoek. 

Belangrijk
In tegenstelling tot de verwachtingen was er geen significant verschil tussen het effect van de twee soorten brood op het lichaam, schrijft Nu.nl. Volgens de onderzoekers kan deze uitkomst belangrijk zijn, omdat het in de toekomst mensen beter kan uitleggen welke voedingsmiddelen beter voor hen persoonlijk zijn, gebaseerd op hun microbiotica.

Bron: Nu.nl