MenuLevensmiddelenkrant

'Desinfecterende middelen risico in foodsector'

DEN HAAG - Desinfecterende middelen moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad woensdag. Niet alleen thuis worden ze te vaak gebruikt, ook in de levensmiddelenindustrie.

De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde producten kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden. De middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, en moeten daarvoor ook vooral worden gebruikt. Voor veel andere gevallen is de noodzaak helemaal niet aangetoond, aldus de raad. Het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet aangetoond. Ook thuis gebruiken mensen steeds meer desinfecterende middelen, bijvoorbeeld in wasmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater.

Levensmiddelenindustrie
In de levensmiddelenindustrie worden antibacteriële producten gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken en te beschermen tegen bijvoorbeeld salmonella. Maar ook daar bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden en mensen alsnog ziek maken, schrijft het Algemeen Dagblad. De bestrijdingsmiddelen komen bovendien via water en urine in het drinkwater terecht. Wat dat voor effect heeft is onduidelijk, waarschuwt de raad.

Advies
Om risico’s te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad minister Schippers van Volksgezondheid desinfecterende producten van de markt te weren. Het gaat dan onder meer om schoonmaakmiddelen, antibacteriële handzeep- en gels met chemische middelen, antibacteriële sokken en dekbedovertrekken.

Bron: ANP/ AD