MenuLevensmiddelenkrant

CBL aan Opstelten: zondagsopening in akkoord

LEIDSCHENDAM – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept informateur Ivo Opstelten in een brief op om de zondagsopening in het regeerakkoord op te nemen. Ook dringt de koepelorganisatie aan op het schrappen van onnodige belastingen, zoals de Verpakkingenbelasting.

Het CBL wil Opstelten middels de brief ‘een aantal suggesties meegeven voor de gesprekken over een nieuw regeerakkoord’. Een daarvan is de wijziging van de Winkeltijdenwet. “Wij vragen u de zondagsopening te agenderen in het regeerakkoord en af te spreken om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan”, zo schrijft het CBL. De koepelorganisatie van supermarkten dringt al langere tijd aan op een regeling waarbij het besluit of winkels op zondag open mogen aan de gemeenten wordt overgelaten. Momenteel ligt er een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer, waardoor gemeenten zouden moeten aantonen dat hun gemeente toeristisch gebied is als ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar willen instellen. “Dat wetsvoorstel is door de afgelopen verkiezingen compleet achterhaald”, meent het CBL. “Het kan niet rekenen op voldoende steun van de partijen waarmee u op dit moment om tafel zit (VVD, CDA en PVV, red.).” Het CBL weet zich gesterkt door een nieuw wetsvoorstel, dat begin juni door D66 en GroenLinks werd ingediend. “Ons inziens kan dit voorstel in de nieuwe kamersamenstelling op een meerderheid rekenen”, aldus de koepelorganisatie.

Behalve de Winkeltijdenwet dringt het CBL ook aan op andere maatregelen om ondernemerschap te stimuleren. “De afgelopen jaren hebben wij een trend gesignaleerd van belasting- en accijnsverhoging. Zij leveren administratieve lastendruk op voor de ondernemer en vermindering van koopkracht voor de consument. Wij hopen vurig dat een nieuw kabinet onnodige belastingen, zoals de befaamde Verpakkingenbelasting, schrapt en met maatregelen komt waarmee de economie gestimuleerd en de lastendruk verminderd wordt.”

Bron: