MenuLevensmiddelenkrant

Bio-beurs krijgt pop-up restaurant met keurmerk

ZWOLLE- De Bio-beurs heeft dit jaar een pop-up EKO-gecertificeerd restaurant. Alles wat hier geserveerd wordt, is voor 80 tot 100 procent biologisch. Het is voor het eerst dat een evenement een EKO-certificaat krijgt, tot nu toe was dit keurmerk alleen weggelegd voor winkels en restaurants.

Het restaurant van de IJsselhallen in Zwolle heeft speciaal voor dit evenement een biologische kok ingehuurd. Normaal gesproken is het geen biologisch restaurant. “We willen dit voor meer evenementen regelen. Libéma, de eigenaar van de IJsselhallen, is geïnteresseerd om dit vaker toe te passen. Ook is Stichting EKO in gesprek met een groot festival om dit in 2017 van 100 procent biologisch food te voorzien. Een mooie ontwikkeling”, zegt René Heusschen van Stichting EKO enthousiast.

Inhaalslag
Volgens hem loopt horeca achter op het gebied van duurzaamheid, maar is deze sector bezig met een inhaalslag. “In de supermarkten is het aandeel biologisch inmiddels zo'n 5 procent. In de horeca is dit nog geen 1,5 procent. De interesse in duurzame bedrijfsvoering en biologische producten neemt echter duidelijk toe. In Leiden organiseerden we onlangs een bijeenkomst waar meer dan 100 koks en restaurateurs aanwezig waren.”

Duurzaamheidissues
Het restaurant van de IJsselhallen koopt voor de Bio-beurs alle producten in bij een leverancier die al voor 98 procent biologisch is. Dit maakt inkoop en controle hierop gemakkelijk, stelt de organisatie. Wel moet nu de opslag van alle food en beverage voor de Bio-beurs zowel fysiek als administratief gescheiden worden van de reguliere producten. Bijvoorbeeld de frituurolie die het restaurant normaliter gebruikt wordt nu apart gehouden. De ingehuurde biologische kok instrueert het personeel van het restaurant, zodat ze een goed verhaal kunnen vertellen over de producten die ze serveren. Het pop-up restaurant krijgt het gouden EKO-certificaat voor restaurants. Dit betekent niet alleen 80-100 procent biologische producten, maar ook aandacht voor andere duurzaamheidsissues. Zo kijkt het restaurant naar de duurzaamheid van het servies en bestekgoed en is er een afspraak met de Voedselbank in Zwolle.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops