MenuLevensmiddelenkrant
Advertorial

Kwaliteit waarborgen in de voedselopslag, hoe doe ik dat?

Het is van groot belang in de levensmiddelenindustrie dat de voedselveiligheid gewaarborgd blijft. Dit helpt namelijk voedselvergiftiging en torenhoge boetes te voorkomen.

Door Conrad

In deze blog een heldere handleiding hoe je als voedselverwerkende partij kan zorgen voor een goed kwaliteitsbeleid in de opslag.

1) Opslag gemakkelijk te reinigen
De opslagplek van je voedsel moet in eerste instantie hygiënisch zijn. Schoonmaken en voedselveiligheid horen onlosmakelijk bij elkaar. Een opslagruimte raakt in feite vanzelf vervuild door logistiek en werkende mensen. Zorg er daarom voor dat je opslag gemakkelijk te reinigen is. Hiermee waarborg je niet alleen de kwaliteit, maar bespaar je ook schoonmaakkosten.  

2) Goed getraind personeel
De tweede stap richting een veilig opslagbeleid is het realiseren van getraind personeel. Door je personeel de richtlijnen van een veilige voedselopslag bij te scholen, creëer je een effectief preventiesysteem. Het is ook wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, verwerkt, behandelt of verkoopt een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid en HACCP. Hou dit dus in je achterhoofd.

3) Stel een verantwoordelijke aan in de voedselopslag
Bedrijven (vooral grote) kennen vaak uitgebreide complexe processen. Hierdoor zijn menselijke fouten niet uitgesloten. Deze fouten kunnen tot eventueel kwaliteitsverlies leiden. Het is daarom belangrijk dat iemand overzicht houdt en de voedselkwaliteit voortdurend monitort. Zorg ervoor dat de kwaliteitsmanager naar duidelijke targets kan toewerken om binnen de geldende normen te blijven.

4) Zelfmonitoring milieu
De luchtvochtigheid en temperatuur heeft veel invloed op de staat van voedsel. Wil je jouw voedsel altijd onder de meest ideale omstandigheden bewaren? Kies dan voor een opslag waarbij je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid kan meten. Een temperatuurmeter en luchtvochtigheidsmeter kunnen daarbij waardevolle hulpmiddelen zijn.

5) Houd de veranderlijke wet nauwkeurig bij
Er lijkt niets zo veranderlijk als de wet- en regelgeving rondom kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu. Het is dus zaak voor de kwaliteitsmanager om zichzelf goed in te laten lichten over de aankomende veranderingen.

Op naar een goede klantrelatie
Heb je deze vijf tips nog niet toegepast binnen je organisatie? Zorg er dan voor dat deze zo snel mogelijk worden geïmplementeerd. Wie namelijk zichtbaar aandacht besteedt aan de hygiëne wekt het vertrouwen van de consument. En dat vertrouwen is essentieel voor een goede klantrelatie.